Wpływ przypraw na zdrowie

Podczas codziennego gotowania chętnie używamy ulubionych przypraw, nie zastanawiając się nad ich wpływem na nasze zdrowie. Nuemal każda pani domu zdaje sobie sprawę ze szkodliwości soli (jeżeli używamy jej w nadmiarze), oraz z właściwości zdrowotnych ziół. Na tym jednak kończy się podstawowa wiedza. Warto ją pogłębić, ponieważ niektóre przyprawy mogą chronić przewód pokarmowy, a inne moga nawet zaszkodzić. Do szkodliwych przypraw możemy zaliczyć między innymi kolendrę, która w związku z poszerzeniem gustów kulinarnych polaków coraz częściej gości na naszych stołach. Kolendra w umiarkowanych ilościach działa zbawiennie, gdyż wspomaga trawienie tłuszczu. Roślina ta ma wiele innych zalet, jednak żadko wspomina się o jej wadach. Kolendra zawiera antywitaminę B1, więc fani ziołolecznictwa stosujący kolendrę na swoje dolegliwości trawienne mogą narazić sie na niedobór tej witaminy. Okazuje się, że nawet zbyt częste lub obfite przyprawianie dan może nas narazić na tę przypadłość. Niedobór tej witaminy możeobjawiać się osłabieniem, zmęczeniem’ a przy długotrwałym jej braku nawet depresję. Inną przyprawą, która może szkodzić jest dobrze nam znana mięta, któż z nas nie parzy sobie herbaty miętowej na ból brzucha? Często przyprawia się nią desery oraz dania mięsne. Również w kuchni orientalnej, coraz bardziej popularnej w Polsce, mięta jest dobrze znana. okazuje się jednak, że jeśli w upalny dzień zjemy zbyt wiele lodów miętowych, może to mieć przykre konsekwencje. Osoby cierpiące na nadkwasotę mogą odczuwać chwilowe pogorszenie. Jeśli masz tendencje do zgagi, to również powinieneś uważać na miętę, gdyż może ją ona nasilać. Inna niebezpieczną grupa przypraw są przyprawy ostre takie jak pieprz i chili. w połączeniunz tłustą dietą mogą prowadzić do refluksu. Okazuje się więc, że nie każdy obiadek możemy przyprawiać bezkarnie, nie dajmy się jednak zwariowac i nie rezygnujmy z ulubionych smaków, wystarczy pamiętać o zachowaniu umiaru, żeby jeść smacznie i bezpiecznie.

Możliwość komentowania jest wyłączona.