Czym jest GMO?

GMOSkrót GMO odnosi się do organizmów, w których materiał genetyczny został zamieniony w sposób sztuczny dla przyrody. Pierwszą na świecie zmodyfikowaną rośliną był tytoń. Dokonano tego w 1984 roku. Niecałe 10 lat później GMO wprowadzono na stałe do obrotu w USA. Pierwszą rośliną uprawianą tą technologią był pomidor. Po zmodyfikowaniu cechował się długą świeżością. Zwolennicy GMO przytaczają argument, że dzięki niej wyeliminujemy głód na świecie. Ale przecież na Ziemi mamy nadprodukcję żywności. Problem w głodzie polega na złym rozdziale żywności i zaporach celnych. Atut w postaci większej odporności na szkodniki też ostatnio upadł. Naukowcy dowiedli, że uprawy GMO przyczyniają się do powstawania tzw. super chwastów odpornych na pestycydy. W efekcie mamy paradoks. Zamiast zmniejszyć ilość środków ochronnych, musimy używać ich coraz więcej. Coraz liczniejsze badania wskazują, że modyfikowana żywność może groźić rozwojem alergii, nowotworów i wytworzeniem odporności na antybiotyki. Mogą powstać nowe białka, alergeny i toksyny. GMO jest dosłownie wszędzie. W kosmetykach, środkach czystości a nawet w ubraniach. Nie jesteśmy w stanie się przed nim ukryć. Więc jeśli GMO niesie ze sobą więcej szkody niż pożytku dlaczego się go nie zaprzestanie? Odpowiedź jest prosta FOR MONEY. Rocznie koncerny generują miliardy dolarów zysku przez GMO. Każdy z nich dba tylko o własną kieszeń. Mogę się założyć, że sami swoich produktów nie spożywają. A co ma zrobić zwykły obywatel?. Praktycznie nic. Kogo stać może kupić droższe produkty bez modyfikacji, kogo nie stać jest skazany na GMO. Dla zwolenników biotechnologi przytoczę przykład ferm drobiu. Dwutygodniowe pisklaki dostają mieszankę kukurydzy, mączki(oczywiście produkcja GMO), antybiotyków, witamin i innych dodatków. W przeciągu pół roku na takiej paszy osiągają rozmiary odpowiednie do sprzedaży. Czy to jest normalne, żeby mały pisklak w 6 miesięcy osiągnął rozmiary takiego, który w normalnych warunkach musiałby żyć 2 lata?! Dodatkowo wiele z nich zdycha na zawał serca. Biorąc z fermy żywego kurczaka, musielibyśmy go hodować sami minimum przez pół roku, żeby jego organizm się odtruł. Czy to jest normalne?

Możliwość komentowania jest wyłączona.